2013. január 31., csütörtök

Büszkeség és edzettség,

a TERV :)

Már 2 azaz kettő napja fegyencezek vagy fegyencedzek és tetszik, bemelegítésnek 5 napüdvözlet, utána végigmegyek a gyakorlatokon (első lépések), van amiből kezdő és van amiből khaladó ismétlésszámmal, utána gyakorolgatok jóga pózokat, vagy lábsúllyal bohóckodom, majd nyújtás és még 5 napüdvözlet a végére.(érdekes, hogy sok átfedés van a jóga és a fegyenc között, bizonyos pózok egy-gy lépésnek felelnek meg, pl. híd, varjú vagy daru)

Ezek az első lépések:

falnál végzett fekvőtámasz 
edzéscélok
• Kezdő 1 sorozat 10 ismétléssel
• Középhaladó 2 sorozat 25 ismétléssel
• Haladó 3 sorozat 50 ismétléssel

guggolás gyertyaállásban
edzéscélok
• Kezdő 1 sorozat 10 ismétléssel
• Középhaladó 2 sorozat 25 ismétléssel
• Haladó 3 sorozat 50 ismétléssel

függőleges húzódzkodás
edzéscélok
• Kezdő 1 sorozat 10 ismétléssel
• Középhaladó 2 sorozat 20 ismétléssel
• Haladó 3 sorozat 40 ismétléssel

 térdhúzás
edzéscélok
• Kezdő 1 sorozat 10 ismétléssel
• Középhaladó 2 sorozat 20 ismétléssel
• Haladó 3 sorozat 40 ismétléssel

rövid híd
edzéscélok
• Kezdő 1 sorozat 10 ismétléssel
• Középhaladó 2 sorozat 25 ismétléssel
• Haladó 3 sorozat 50 ismétléssel

fejenállás fal mellett
edzéscélok
• Kezdő 30 másodperc
• Középhaladó 1 perc
• Haladó 2 perc

A terv a következő, februárban-február végéig  gyakorolni az első lépéseket, elérni a haladó szintet és márciusra (akkor lesz egy éve, hogy elkezdtem diétázni és blogolni) továbbmenni a második lépésre!
Remélem mire odajutok, hogy kapaszkodó, nyújtó is kell, addigra már szép idő lesz és találok a környéken szőnyegporolót vagy valami hasonlót, ma már nincs minden játszótéren sajna..

Az első lépések nem okoznak gondok, viszont tegnap már khaladó ismétlésekkel végeztem és bizony érzem a karomban, meg itt-ott, az is tetszik, hogy nem kell semmilyen audiovizuális segítség  ha eszembe jut elkezdem és kész. Tehát sulis napokon marad a séta (hétfő, szerda és esetenként péntek),a többi napokon meg a fegyenc, 1 max 2 nap pihenővel. lelkes vagyok és célorientált, ezért centizni és fotózni fogok és persze edzeni, hogy zsírt adjak le és izmot fejlesszek a kellő helyeken :)

Hogy mire vagyok büszke? 1. nem tunyultam el és tudom magam tovább motiválni és úgy néz ki megtaláltam a megfelelő edzést (úgy legyen), 2. fel tudom magamat emelni a földről úgy, hogy lótusz vagy török ülésben a két karommal megtartom magam, miközben minden más a levegőben van :))) majd nyújtott lábbal is jó lenne.

Ma pihenés, holnap, elsején jövök a centikkel és a fotókkal is.










2013. január 27., vasárnap

Csiga és kezdet

Súly: 64.6 kg vagyis változatlan
Meg vagyok lepve, hogy ilyen jól megy és nagyon örülök neki, főleg  hogy nem számolok, csak magamnak sacc/kb alapon :)
Ma paprikás krumplit ettünk, maradék tegnapról és most sül a diós-lekváros csiga, amit viszonylag kevés kalóriából hoztam össze, a darázsfészek tésztájából indutam ki, ami a kedvencem, de elhagytam a vajat, a cukrot és a tejfelt belőle  kivi vagyok milyen lett. ha jó akkor az alaptésztát megtartom, ami cirka 1000 kcal és variálom majd sósan-édesen! A kihagyott alapanyagokat 10g libazsírral és 1.5 dl zsírszegény joghurttal helyettesítettem, a tésztát kinyújtottam, fél óra kelesztés után (porélesztőt használtam) és megkentem lekvárral, mert még mindig jobb választásnak tűnt mint a hagyományos cukros-vajas krém és megszórtam a darált dióval, ez azért volt jó, mert egyrészt a baracklekvár és a dió hibátlan párosítás  másrészt a darált dió beleragadt, végül cukor már nem is kell bele. Feltekertem, felvágtam, tepsibe vele, majd 2x meglocsoltam vaníliás .steviás tejjel.  15 darab lett belőle. Mingyár kóstolom.

 1 db/116 kcal, még úgy is, hogy a dió jól meglöki, kakaós vagy almás csigának 100 kcal alatt lenne darabja! Most kóstoltam, jó, puha, ízletes,  omlós nem hiányzik belőle az a rengeteg vaj, sem a cukor! Alapkalácstészta megvan!



Ez volt a csiga, most jöjjön a kezdet, a mozgás terén, 2 hét szünet után holnap megint belevetem magam a tornába! heti 2x marad a gyaloglás és heti 2-3 alkalommal a jóga + fegyenc. Elkezdtem kuponokat nézegetni és ha látok jógásat lecsapok rá, legalább párszor lásson valaki aki ért hozzá és igazítson, meg segítsen a fejlődésben  csak annyira bizalmatlan vagyok a netes utalással kapcsolatban, egyáltalán nem vagyok jártas az ilyesmiben...

Mostan ilyeneket horgolok és rákaptam a hangoskönyvekre kézimunkázás közben, nagyon élvezem :)




2013. január 20., vasárnap

Vagyok ám,

holnap lesz hete, hogy írtam a stratégiámról, ami bevált :) ( a nem mozgás is sajnos, de van még 1 hetem)
Ma reggel: 64.6 kiló
De be kell valljam, már nem mérem magam minden reggel, csak úgy kétnaponta :), a héten kétszer követtem el ugyanazt a megengedhetetlen ámde élvezetes bűnt: megettem 1-1 zacskó szotyit, darabja 700 kcal, olvasás közben, ez régi szokásom, sztem ezért is nem olvastam annyit fogyi közben...próbálok leszokni.

Mosolytó ajánlott nekem egy remek könyves oldalt, ahol számon tartom és követem az olvasmányaimat, a megjelent könyveket, a rabja lettem, kszi Julcsi! (http://moly.hu/tagok/csak_okosan/olvasmanylista)

A héten megint volt házassági évfordulónk, most a templomi, elmentünk Leányfalura a termálfürdőbe, zuhogott a hó, mi meg élveztük a látványt és a meleg vizet egyszerre, finomat is ebédeltünk, még vacsorára is maradt belőle: flekken (gratar) ez magyarul ugye rostélyos vagy hirtelensült tarjából, hozzá steak krumpli ( a krumplit cikkekre vágva, szőröstül-bőröstül 5 percig főzöm, majd a tepsiben meglocsolom olajjal (olíva) megfűszerezem, morzsát és parmezánt szórók rá, jól összeforgatom és megsütöm, elkepesztően ropogós) és meleg káposzta saláta (kis húsos szalonnán, kapron és fokhagymán megforgatom majd megpárolom a káposztát, ízesítem ecettel, pici cukorral, sóval, borssal), desszertnek meg sütöttem egy kis diós piskótát...

Az azért nem igaz, hogy egyáltalán nem mozgok, sokat sétálok a suliba menet, csak torna most nincs egy ideig...


2013. január 14., hétfő

ez megy :)

Mármint a súlytartás, egyenlőre :) pedig azóta volt vendéglátás és vendégeskedés, kicsit ki is rúgtam a hámból, de a súlyom az szépen áll, apró eltérésekkel, de tartja magát. Mégsem olyan nagy ördöngösség ez :)

Ihletem sem nagyon van...De minden jó és szép, a hó, a suli, az élet :)


2013. január 6., vasárnap

Stratégia

65 kiló vagyok, az már lement amit Váradon szedtem fel, a többit meg majd meglátjuk.
Kettő gondom van, amit meg is oldottam.
Először az étkezések, ugye súlytartásra berendezkedve, a diétához képest annyi a változás, hogy reggel szokás szerint kávé, ebéd rendesen, leves, második körettel, délután egy szendvics vagy saláta esetleg fél adag maradék ebédről és este vagy gyümölcs, vagy joghurt és vagy egy marék mogyoró, vagy 8-10 szem dió. Kis csokit, müzliszeletet pedig 2 naponta, mértékkel, 1-2 kocka. Ezt legalább 2 hétig fogom tartani, hogy lássam mennyire válik be.
Másodsorban, a mozgás, szégyellem kicsit, de nem tudtam megszeretni, nagyon ritkán hiányzik, max. a jóga, pedig nagy szükségem lenne rá, mert többet ehetnék és formálna is szépen.A legjobb lenne valami közösségi  vagy csapatsportot találni, szét is nézek a suliban és a környéken.
A héten volt 5 perc spartacus edzés, meguntam :) de másnap attól az 5 perctől is izomlázam lett, tegnap megvolt a jóga (nagyon jól esett végül) de kényszerítenem kellett magam, hogy felálljak tornázni...nem tetszik
Ezért erre a 2 hétre szabadságolom magam (ez a megoldás :) nem kell, nem muszáj és nem kötelező, ha ellenállhatatlan vágyat érzek, akkor mehet. Álomsúly megvan, lehet kicsit örülni, babérjaimon  ücsörögni, élvezni a helyzetet...addig kitalálok valamit úgyis.
Holnaptól suli és rengeteg horgolni és kötnivalóm akadt, ennek nagyon örülök, ilyenek alkotok mostanság:

annyira ötletesek és édesek :)
Voltam fodrásznál, mert ugyan növesztem a hajamat, de pont nem nézett ki sehogy és nem állt sehogy, mosse :(  Mikor hazajöttem K megjegyezte, hogy a német focisták jutnak rólam, az eszébe úgy a 80-s évek korul, szuper!  Aztán befestettem szárítottam, akkor már Freddy Mercuryre hajaztam!,(meg kb a 70-s, 80-s évekből bárkire aki gitárt fogott a kezébe :) egy fokkal jobb :)


jó, hogy fel tudom csatolni, kötni és akkor nem annyira rossz, meg egyszer úgyis megnő...

2013. január 4., péntek

Földes András: Erőss Zsolt a Himalájánál magasabbra

Szeretném dokumentálni kicsit az idén olvasott könyveket, hogy ne felejtsem el, hol leírjam a gondolataimat róluk és hogy lássam mennyit is olvasok mostanában valójában.


K kapta karácsonyra tőlem, bolondul a hegyekért, a témában szinte mindent elolvasott, nagyon sokat én is.
Felváltva olvastuk, kapkodtuk ki egymás kezéből, jó móka volt.
Kedvenc idézetem:  ( a sikeres Everest csúcstámadás hajnalán )
 "Erőss Zsolt beállt a Mount Everest csúcsa felé kanyargó sorba. Mi volt az a parancs, ami az éjszaka közepén kilökte az embereket a hálózsák melegéből, hogy sipító tüdővel feltuszkolja őket a fagyott, sötét és kemény világvégére? A lassú mozdulatokból, a kétségbeesetten rángó szívből nem lehetett kiolvasni a választ. Az élet alapvető kérdéseire ugyanis nincs felelet. Miért ébred fel az ember, ha tudja, hogy majd elalszik, miért szeret, ha elmúlik a hevület, és miért él, ha a végén biztosan meghal? Egészen közelről nézve a miértnek nincs értelmezési tartománya. A lepésről lépésre küzdők, a bioszféra határára merészkedok, a világ peremén vánszorgók önmaguk voltak a válasz. Tettük teljes racionalitással végrehajtott irracionalitás volt. De mégis közelebb kerültek a lényeghez, mint odalenn, a hegyek lábánál elok, akiknél a rendetlenség rendnek tűnik és a kérdésekre mindig akad valamilyen felelet. A csikorgó jégen, a meredek hólejtőn  a málló sziklagerincen nem volt válasz semmire, de nem volt kérdés sem. Minden egyszerű volt.

Azért, még mindig nem tudom felfogni, hogy miért és a könyvben is taglalja a szerző  hogy ezt mindig-mindenki megkérdezi...ezen felül csak csodálat és tisztelet!

Véleményem szerint, Erőss Zsolt nem lehet egy könnyű ember, makacs, önfejű  de ezeknek köszönheti eredményeit ( a legtöbb hegymászó ilyen), másrészről szerény, halk szavú, kedves ember lehet.
Az is tetszik, ahogy a médiát kezelte-kezeli, mindenkivel szóba állt  interjút adott, magyarázott,(jobb vagy baloldali média, bulvár vagy mégbúlvárabb) ugyanazt elmondta 100x legalább, mert az a fontos, hogy az emberek közelebb kerüljenek az alpinizmushoz és támogatókat is így lehet szerezni az expedíciókhoz. Számtalanszor ki kellett javítsa, hogy nem a Himaláját mászta meg, hanem az  Everestet :) ezen jókat nevettem.
Az emberek szeretik Őt,  mindegy mit mászott is meg és hányszor és hogyan (azért lassan egyre többen tájékozódnak), mert a néplélek ilyen, felemelik és szeretik, mert magyarként valamit elért, először  mint a legkisebb fiú, aki próbákon keresztül és barátok/segítők által felér a csúcsra és viszi a királylányt és a fele királyságot. Ő tényleg a legkisebb székely szegénylegény, aki mint Ady, elért az Értől az Óceánig, vagyis az Oltárkőtől az Everestig. 

Egy személyes élmény: 2011-ben, kb. egy évvel a balesete után, az Alpokban voltunk síelni és láttuk Erőss Zsoltot többször is, egy alkalommal pár asztalnyira ültünk egymástól egy szabadtéri hüttében, a lába le volt csatolva és látszott a csonkja, a barátink akikkel együtt voltunk siettek megjegyezni, azért mégsem szép dolog, h szinte kérkedik a lábával, mi próbáltuk védeni, magyarázni, h biztos szellőzteti vagy napoztatja, most derült ki a könyvből, hogy félóránként muszáj megtörölgetnie  hogy ne törje fel és ha esik, ha fúj ezt meg is teszi, arról nem is beszélve, hogy akkor ott, igazából még csak tesztelgette, szokta a műlábat, sok gondja volt vele és bizony sokszor ki is sebesedett...(csak, hogy árnyaljam a képet, sok támadás érte, a szeretet és a megbecsülés mellett)

Az is nagyon érdekes amit a hegymászásról és annak átalakulásáról ir, ma már nem annyira vonzóak és menők a nyolcezresek, az alpinisták ma meredek sziklákat másznak, szólóban, nem expedíciókban, minden a technikáról szól, de azért közel a civilizációhoz (kórház, hotel stb) és nem a halálzónában (7900 m felett). A másik nagyon kurrens dolog a trekking, túrázás, felmennek a nyolcezresek alaptáboráig és ott pihennek pár napig, túrázgatnak  és irány vissza, sok hegymászó ilyen kereskedelmi utak vezetéséből él meg és tudja finanszírozni saját mászásait . Ma már, a könyv szerint, műút, wellness hotelek  gyors étkezdék és kirakódóvásár lett a régi utak helyén, mellett. Most ez jó vagy rossz, nézőpont kérdése, a világ így alakul át... mi is kacérkodunk/kacérkodtunk egy ilyen túra gondolatával, a felszerelés már megvan, ez csak azért vicces mert, mert Erőss Zsolt szandálban szokott felfutni az alaptáborig... ami már egyáltalán nem vicces, hogy alaphangon 600 000 forintba kerül egy ilyen élmény :) viszont sose lottózunk, szóval, nem sok esély van rá... 

Kedves és megható az is, amit a családjáról megtudunk, hogy a felesége is tehetséges mászó és bizony sokszor lehagyja  a hegyen, a kicsi lányukat már 2 hónapos korában Tisza túrára vitték és 6 hónaposan az Alpokba.. 

Végül, örülök, hogy megvettem és örömöt szereztem vele a férjemnek, magamnak és a barátoknak is kölcsön fogjuk adni, ritkán veszünk könyveket,  sokat járunk könyvtárba, de van ami jó ha megvan itthon.



2013. január 2., szerda

Ünnepek után

Végre vége...
tegnap este hazaértünk az ünnepi gasztrotúráról :)
Nem is részletezném mi minden fordult meg a számban...nem is bírtam ki este, hogy ne lépjek a mérlegre, mintha sóbálványátokkal sújtottak volna.. kereken 68 kiló, ennyire azért nem számítottam  de beteáztam és reggelre láss csodát 65.8. Nem olyan borzalmas, agyban még úgysem tudtam leállni a kúrával  és csak szép fokozatosan szeretném növelni a kcal adagot.

Végre sétáltunk egy jót Váradon a Fő utcán és micsoda élmény beültünk kávézni és kulturált módon elszívattam egy cigit a kávém mellé, apró örömök :))
Teljesen véletlenül bukkantunk a Holnaposoknak állított új szoborcsoportra pont a régi Alma Materem előtt, habár a Váradon közszájon forgó pletykák szerint inkább Másnaposoknak kellett volna nevezni őket :)

Adyval


Hátam mögött az Ady Endre liceum és az én csodás városom :)

Csodás, de hideg idő volt, aztán előszilvesztereztünk  meg szilvesztereztünk és hazajöttünk  jó kikapcsolódás volt, ( termálfürdőben is voltunk) K is meggyógyult, én meg megszállottan keresek valami új, edzést a neten, jóga is legyen, dinamikus is legyen, legyen olyan mint a yoga meltdown, csak azt sajnos már unom...

Majdnem vettem súlyzókészletet is, de lebeszéltem magam róla, azért mert elfogyott az akciós :), másrészt, akkor inkább saját testsúllyal végezhető edzést fogok gyakorolni, abból találtam is egy szimpit: http://www.fitamina.hu/cikk/Spartacus_edzes.html igaz kell hozzá súly, de az elején elég lesz az ami van itthon.

Meg találtam még pár  jóga videót, holnaptól ezeket fogom erőltetni...

na hajrá formálásra fel :)