2014. április 27., vasárnap

Gesztenyetorta és vegán keksz

Ezeket sütöttem tegnap.
Egyszerűek és finomak.

Gesztenyetorta: 3 tojásból piskóta, most nagyon szép könnyűre sikerült, 3-ba vágni
krém:  1 adag vaníliásodó, vagy 1 csomag vaníliás puding-ba jó habosra elkeverni az 1 csomag fagyasztott gesztenyét, a krémmel megtölteni a piskótát, tetejére: cocomass jól felverve kakaóval és kevés cukorral, vagy édesítővel.

Vegán keksz:
1-1 bögre apró zabpehely, mandula, mákliszt
1 alma lereszelve
2-3 evőkanál kókuszvaj
cukor, só, szódabikarbóna, kevés víz, hogy összeálljon
közepes hőfokon, tallérokat formázunk

Lassan 2 hete járok a Bandhába,  7 órán voltam összesen, 3 half leg, 2 jin és 2 krama és a legutóbbi alkalommal már igazán jól ment, tudtam figyelni szinte mindenre amire kell, nagyon jól éreztem magam végig, a csaturangám is kezd visszatérni, csak a hidat nem bírom még tartani, mert fáj a vállam, még mindig.

Du. megyek az összejövetelre, oda sütöttem a kekszeket, remélem ízleni fog :)

Majd megpróbálom jobban összeszedni a gondolataimat és írok egy komolyabb összefoglalót.





2014. április 24., csütörtök

cékitűzések-hétvége

A keddi krama, nem ment a legjobban, a vállam még mindig fáj, ezért ahol meg kell tartanom magam kézzel, az nem megy, de tegnap és ma pihentettem, ma csak 8-ra megyek jin-re, most már alig-alig fáj.

Tegnap vége lett a sulinak, még volt 2 vizsgám, az egyik 4-s, a másik csillagos 5-s lett, múlt félévben csak 5-m volt...és 14.-n kezdődik a vizsgamaraton 18 darab vizsgával, szinte már várom.

Most, hogy már nagyjából átlátom a jógás óratípusokat, habár még mindig van óra és tanár, ahol-akinél még nem voltam, úgy remélem van bőven fejlődési lehetőség: állóképességben, kivitelezésben, tudásszerzésben, összpontosításban, no meg türelemben. A sérülésem dacára már látok fejlődést a gyakorlásomban, a másik meg az, hogy órán sokkal de sokkal több energiát, erőt fektetek a gyakorlásba, mint egyedül.



A hét további része így néz ki:
ma astanga krama
péntek: vacilálok vagy half led, vagy krama, ha ma már nem fáj akkor az utóbbi Istvánnal
szombat: vendégeink lesznek
vasárnap: teázós, sütizős, beszélgetős összejövetel a Bandhában (szatszang), viszek vegán sütit, vagy kekszet

Kell vásárolnom pár dolgot, fehér ing-blúz egy sincsen nekem, alkalmi bársony szoknya, fekete vagy bordó, valamint jó nedvszívó törölköző a jógához, mer csorog rólam a víz rendesen, pedig nincsen túl meleg a teremben :)

A tanulás, a jógázás és a blogolás, most sajnos az olvasás rovására megy, de ott lesz majd a nyár, lesz időm bepótolni, a jó könyv és a hangulat hiánya is belejátszik ebbe.

2014. április 22., kedd

Én szerencsétlen!


Tegnap jóga előtt (half led) óriásit estem, futottam az Oktogonon a villamos után, nem is voltam késében, és megbotlottam a sínben, eldőltem mint egy zsák, a térdeimet a sínbe, a mellkasomat a padkába vágtam bele :(
Egy pasas összeszedett, gyorsan felszálltam a villamosra, közben az ment a fejemben még esés közben is, jaj, csak ne törjön el semmim, hogy tudjak jógázni. Amúgy esés közben is nagyon tudatomnál voltam lelassult az idő és ki tudtam tenni a két tenyeremet, h ne a mellemet vágjam teljes erőből a padka szélének.
Eredmény: két lehorzsolt térd és valami meghúzódott izom valahol a vállamban, jóga is volt, a stúdióban lemostam és leragasztottam a térdemet és kész. Közben nem nagyon fájt, estére kicsit fájdogált és megdagadt, jól bekentem aloéval és bedunsztoltam fekete nadálytő kivonattal, reggel jobb is lett és belilult-zöldült, nem egy szép látvány, remélem hamar elmúlik.

Ma tanulok és ha nem lesz rosszabbul a térdem, megyek jógára. (krama)

2014. április 20., vasárnap

Astanga half led

Adós maradtam a legutóbbi, pénteki jógaórámmal, ami másfél órás volt.

Kezdem ott, olyan brutál izomlázam volt, hogy nemhogy rendes, de semmilyen deszkát nem tudtam produkálni, egész egyszerűen lehuppantam a matracra, de olyannyira, hogy még a puffanást is jól lehetett hallani, no ez kellemetlen volt. pedig szeretem ezt az asanát.


Az óra maga, nagyon tetszett, nem mondanám sem könnyűnek, sem nagyon nehéznek, szerintem ez most pont passzol nekem. Dorka nagyon figyelmes oktató, jól igazít, szeretem ha határozottan tolnak a megfelelő tartásba,  kedves, szerény, de szigorú. 

A következő hetemet így tervezem:
hétfő: half led, ha jól bírom megpróbálom a következő órát is a hátrahajlítást
kedd: krama?
csütörtök: jin
péntek: half led
vasárnap: szatsztang

megpróbálom összefoglalni az első hét tapasztalatait:
Sokat vesztettem az állóképességemből, ezért volt ez a rettenet izomláz, nagyon jó közösségben jógázni, motivál és kitartást ad, mivel a stúdió barátságos és otthonos, jól érzem magam, még akkor is ha még nem nagyon ismerek senkit (még).
A tanárok (akikkel eddig megismerkedtem) profik és nagyon autentikusnak érzem őket, jó tudni, hogy biztos kezekben vagyok, az órák rendkívül változatosak, több olyan óratípus van, ami máshol nincs. A társaság is nagyon motiváltnak tűnik, komolyan veszik az órákat és nagyon ügyesek, páran még annál is ügyesebbek. És még mosolyogni is szoktak :)

A titkos csodafegyver

Lisztmentes Sacher

nem túlzás, ez valóban az!

a piskótáshoz: ( 25 centis kapcsos formában szoktam sütni, kb. 15 szelet)

7 tojás különválasztva
másfél tábla jó étcsoki
16 deka cukor
20 deka darált dió
10 deka vaj
1 csomag sütőpor, só, vanília (cukor vagy kivonat vagy rúd)

A vajat és 10 deka cukrot jó habosra felver (addig csoki felolvaszt), majd a sárgákat egyenként hozzáad.
Fehérje egy csipet sóval és a maradék 6 deka cukorral jó keményre felver.
Lisztet átszitál a sütőporral és mindent szép óvatosan összekever, be a sütőbe, közepes lángon, tűpróbáig süt, 25 perc.

Ha kihűlt félbevágni egész üveg házi baracklekvárral megkenni, előtte meg lehet locsolni a piskótát valamilyen finom likőrrel, én meggyel szoktam.

Jöhet a máz: (sokféleképpen lehet most így)

a maradék fél tábla csokit felolvasztani, bele vaj vagy kókuszvaj olyan 3-5 deka, 2-3 evőkanál kakaó ugyanannyi cukor, 1-2 evőkanál víz, szép simára keverni, rákenni a tortára, oldalra is. pirított, szeletelt mandulával jól megszórni.

Tömény csoki íz, savanykás lekvár, kiadós, nem diétás :)

Áldott ünnepet kívánok!

2014. április 19., szombat

A dristik


A dristi az astanga jóga triumvirátusának (trisztana) egyik tagja, a légzés és a bandhák (izomzárak) mellett.
A dristi fókuszpont, pontosabban a tekintet fókuszálásának helyét adja meg az adott testhelyzetben, ezek kötöttek, pontosan meghatározottak minden esetben.
Kilenc dristi van:

  1. úrdhva- felfelé
  2. brumadja- harmadik szem
  3. názágra- orrcsúcs
  4. pársva- jobbra
  5. pársva- balra
  6. nábi- köldök
  7. hasztágra- középső ujj hegye
  8. angusta- hüvelykujj hegye
  9. pádágrá- nagylábujj hegye
Ez a hármasság biztosítja a jógázó teljes koncentráltságát gyakorlás közben, ennek az elsajátítása talán a legnehezebb, ha ez sikerül a gyakorlás egy nyitott szemű meditációnak felel meg, ahol külvilágot teljes mértékben ki lehet és kell zárni.

Érdekes, hogy a harmadik szemre irányuló, hagyományosan a nyugati kultúrkörben meditációs szemállásnak, tekintetnek nevezett szemtartás, megjelenik a Szent Koronán, az apostolok ilyen formában vannak ábrázolva, néhányuknál még a csin mudra is megfigyelhető, ami a meditáció kéztartása és a tapasztalati világon való felülemelkedést jelképezi. (a bölcsesség elérésének kéztartása)



2014. április 18., péntek

Astanga Jin

Kemény, de jó!
A lényeg hosszan kitartott aszanák, most főleg csípőnyitók, pont jó volt a hatalmas izomlázamra, persze nem múlt el teljesen, de talán jobb.

Hogy milyen hosszan?, elég hosszan, az utolsót, állítólag 15 percig tartottuk ki, az ellenségemnek sem kívánnám, ha lenne ilyen. (tudtommal nincs :)

Adho Mukha Mandukasana

Aszongyák a csípőízületben vannak elraktározva a sérelmek, gátak, lelki sebek-fájdalmak, amiket ezekkel a gyakorlatokkal lehet feloldani, mivel fájdalom által kerültek be, a feloldás sem lehet egy lányregény, mondta Timi és hiszek neki, attól függetlenül, hogy ezt már máshol is olvastam. Timit elneveztem magamban, az óra alatt kedves gyilkosnak, mosolygós gyilkosnak, szelíd gyilkosnak, kegyetlen gyilkosnak, próbáltam a lélegzésemre is összpontosítani több-kevesebb sikerrel, volt amikor már nem éreztem fájdalmat, volt amikor a húsvéti menüt tervezgettem, volt amikor majdnem röhögőgörcsöt kaptam, szóval jól elvoltam, de volt amikor arra gondoltam most hazamegyek, mert már nagyon fáj mindenem.
Azt hiszem hetente egyszer simán jöhet egy ilyen óra, ja és jógáztam álmomban ma és tegnap előtt éjszaka is.
Ma astanga half led-re megyek (Dorkával), ami rövidített sorozat, asszem csak a csónakpózig megy, aztán jöhetnek a zárók, Karinthyval élve, na végre egy egészen könnyű kis futó viszonyt fogok kötni, gondolom én, igaz tegnap is ezt gondoltam jin előtt :)

2014. április 17., csütörtök

Megint itt :)

2 és fél hónapja nem írtam, most megint visszatérek.
gyors helyzetjelentés, szépen tartom a súlyomat, de mivel nem mozogtam elég rendszeresen, a síelést és pár kirándulást, na meg a sok gyaloglást leszámítva, mintha egy kicsit plötyibb lennék...ide még visszatérek

Ezen a héten (nagyhéten) nem ettünk és eszünk húst, hétfőn volt a legnehezebb, nagyon éhesek voltunk egész nap, azóta egyre jobb, no meg ott lebeg a előttünk a szombati sonka és a vasárnapi családi ebéd.
Heti étrend: hétfő: krumplileves és grízes tészta, kedden: rántott tőkehal tepsis krumplival, szerdán: zöldborsó pörkölt tarhonyával, ma zöldcsütörtök lévén spenót, tojás kis maradék tegnapi pörkölt, holnap kis bableves, szombatra ugyanaz, este sonka, kaláccsal ésatöbbivel :))) Vasárnapra meg a kötelező Sacher, immár a jól bevált mandulás-diós változat, liszt nélkül, jaj kell vegyek csokit.

A sulinak vége, szakdolgozat leadva, záróvizsgák 1 kivételével letudva, majd májusban lesznek a végső vizsgák, szám szerint 17 meg a védés. Csak húsvét után kezdek el tanulni, nehogy elfelejtsem addig.
Közben végzek egy zarándoklatvezető kurzust, abból már csak a gyakorlat van hátra.

És ami a lényeg, amiért visszatértem, hogy megnyertem, kaptam, szereztem egy 3 hónapos jóga ösztöndíjat, a Bandha Works stúdióban, hurráááá!!!! Korlátlanul látogathatom az órákat, lehetőségem lesz magánórákra, elméleti felkészítésre, szóval nagyon örülök. Ezt a 3 hónap hónapot szeretném megörökíteni itt.

Vasárnap voltam a stúdióban egy beszélgetésen, személyes találkozón, majd kedden kaptam meg a jó hírt, persze, hogy aznap el is mentem órára. 3-n vezetik a stúdiót Timi, István és Dorka, első találkozáskor, jó benyomást keltettek bennem, és nem csak azért, mert remélem ez kölcsönös volt, hanem mert valóban kedvesek, szerények és érdeklődőek voltak, a stúdió meg csodaszép, csupasz téglafalak, meleg barna fapadló, kényelmes öltöző, zuhanyzó, tea, víz. Az elvárás az, hogy hetente 3 órára el kell menni, jogos és érthető, még házit is kaptam :)

Tehát kedden voltam először, mit Pilátus a krédóba, Vinyásza Krama én mindig Karmának olvasom, mert ugye annak van valami értelme, ez ártatlan név egy gyilkos 2 órás jógát takar, tulajdonképpen átvezetés a második sorozatba-ra, Timi tartotta, klasszul igazított és tartotta kordában a csapatot. Főleg hogy, szégyellem bevallani de az idén nem nagyon jógáztam még, rettenetes izomlázam van 2 napja, de végigcsináltam, naná hogy! Azért tetszett az óra, mert változatosak az aszanák és van pár új is közte.

Ma 8-ra megyek Jin jógára, ami passzív gyakorlás, több percet is egy adott pózban kell eltölteni. Na kíváncsi vagyok, valami hasonlón voltam már, asszem Iynegar volt a neve.

Jó hosszú lettem, de volt miről beszámolni, hajrá nekem és a jógának!